Als er geen wonderrecept is om verder te komen in het spel, kunnen we nog steeds de volgende aanbevelingen vinden voor de speler die net begint:

 

afwisselend spelen en studeren
de beoefening van het spel alleen staat niet noodzakelijkerwijs vooruitgang toe, evenmin als de theoretische studie zonder de beoefening van het spel, evenveel belang hecht aan het ene als aan het andere.
geef geen overmatig belang aan de studie van openingen
en vooral, vermijd het onthouden van regels zonder de strategische plannen die ze impliceren te begrijpen.
Sommige spelers vertrouwen op het verrassingseffect en de vallen in zeldzame gambits, maar deze strategie is niet vaak succesvol in toernooien. Het is beter om vast te houden aan bekende openingssystemen.
vermijd het plaatsen van voor de hand liggende vallen
zet niet in op een onwaarschijnlijke afleiding van je tegenstander, beschouw niet de slechtste zet die hij kan spelen, maar de beste. Je val, eenmaal gepareerd door de tegenstander, zal je positie hebben verzwakt en je tijd hebben laten verspillen.
elke zet moet een doel hebben
of het nu een dreiging afweert, past in een strategisch plan of een combinatie, je positie verbetert of die van de tegenstander verslechtert, elke zet moet een doel hebben.
tactiek, finales en strategie
zijn de belangrijkste elementen van het spel. Het beheersen van elementaire finales, de herkenning van de schaakmat patronen, de ontwikkeling van tactische behendigheid en de ontwikkeling van de strategie zijn de elementen om met prioriteit te werken om het niveau te verbeteren.
pas op voor blitz
Voor zover ze eenvoudige valstrikken aanmoedigen en uitgebreide strategische plannen uitsluiten, speel in ieder geval niet alleen maar blitz.
geef de voorkeur aan tegenstanders van een niveau dichtbij of iets hoger dan dat van jou
ze zullen je dwingen je spel te verbeteren door je fouten uit te buiten.